Asser Ontwikkelfestival

in en om de Gouverneurstuin

6 Juni 2023 - 10.00 - 16.00 uur

I

Samen zorgen voor de stad

Terug naar programmaNaar BlokkenschemaMeld je aan

Zaal: City Life Church Kidszaal

12:20 - 13:00

Het LAB van Actium; werkwijze om samen te innoveren

Annet van Rossum

Sinds 2018 kent woningcorporatie Actium het LAB. Een werkwijze, gebaseerd op de theorie van Design Thinking, die ze in hun eigen vorm inzetten als manier om samen te vernieuwen. De kern? Praat met je doelgroep, toets je idee en begin klein.

Verschillende vraagstukken werden al op de LAB-manier opgepakt, zoals:
– Hoe kunnen we oudere huurders langer zelfstandig thuis laten wonen?
– Hoe kunnen we spoedzoekers helpen?
– Hoe kunnen we energiearme huurders duurzamer laten wonen?
– Hoe kunnen we van onze kantine beter benutten?

In dit ‘kijkje in de keuken’ ontdek je hoe Actium tot het LAB is gekomen en op welke speelse manier ze het LAB organiseren. Ook hoor over je de successen, de geleerde lessen en de ervaren hobbels.

Biografie

Annet van Rossum (1981) is organisatieadviseur en werkt sinds 2014 bij Actium. Haar achtergrond ligt in HRM, Organisatiepsychologie en Bedrijfskunde. Samen met een collega en het bureau ‘Dit is Anno’ bedacht ze in 2018 het LAB. “Eén van de pijlers van de Strategische Koers van Actium is ‘we zijn vernieuwend’. Wat mij opviel is dat collega’s ontzettend veel ideeën hebben om hun werk te verbeteren of te vernieuwen. Maar ik hoorde ook vaak “ja, dat idee heb ik wel eens voorgesteld, maar er wordt niets mee gedaan…”. Dat fascineerde me. Hoe zorg je nu dat collega’s zélf van idee tot resultaat komen? De werkwijze van Design Thinking hielp ons daarbij. Daar hebben we ons eigen LAB van gemaakt. Typisch Actium!”