Asser Ontwikkelfestival

in en om de Gouverneurstuin

6 Juni 2023 - 10.00 - 16.00 uur

I

Samen zorgen voor de stad

Terug naar programmaNaar BlokkenschemaMeld je aan

Zaal: City Life Church grote zaal

15:00 - 15:40

De macht moet terug naar het ambacht

Marianne Zwagerman

De video waarin Marianne Zwagerman opriep om vakmensen niet laagopgeleid te noemen werd meer dan 20 miljoen bekeken en de minister van onderwijs schrapte de woorden hoog- en laagopgeleid uit de beleidsstukken. Dat is mooi, maar daarmee is het probleem niet opgelost. We rollen in dit land van de ene in de andere crisis: stikstofcrisis, vertrouwenscrisis, migratiecrisis, klimaatcrisis, energiecrisis. Ze zijn allemaal gebouwd op een systeemfout: de ambachtscrisis, betoogt Marianne Zwagerman op 6 juni op het Asser Ontwikkelfestival:

‘Er is in onze maatschappij geen enkele waardering voor mensen die een vak beheersen, ambachtsmensen. Theoretici grepen de macht, het publieke debat en de politiek zijn gekaapt door bestuurskundigen, politicologen, juristen, economen en ander volk dat geen spijker in kozijn kan slaan maar wel rapporten vol kan vergaderen over hoe timmermannen dat zouden moeten doen. De macht moet terug naar het ambacht.

Anders eindigt deze ambachtscrisis met ziekenhuizen vol lege bedden, stilstaande treinen zonder machinisten en bouwplaatsen waar niemand elkaar meer kan verstaan omdat geen Nederlander nog stukadoor of metselaar wordt. En wie het wel wil worden mag het werk niet doen. Er kunnen meer dan honderdduizend bestaande zorgmedewerkers beschikbaar komen voor uitvoerend werk als er wat wordt gedaan aan de hemeltergende bureaucratie in ziekenhuizen en zorginstellingen.

Biografie

Er zijn weinig vrouwelijke dagvoorzitters die meedraaiden in de boardroom. Marianne Zwagerman (1969) put uit haar eigen ervaring als directeur in een grote beursgenoteerde onderneming én als zelfstandig ondernemer. Dat doet ze in haar presentaties en in de gesprekken die zij voert op diverse podia. Onlangs kwam haar vierde boek uit: ” Verslaafd aan drukinkt. De ondergang van de Telegraaf Media Groep”. Daarnaast heeft ze elke vrijdagmiddag een column in de Telegraaf online, spreekt ze wekelijks op dinsdag een column op BNR-radio in en heeft ze samen met Rick van Velthuysen de podcast “Op z’n Kop!” op Radio 2

Als innovatiestrateeg helpt en inspireert Marianne Zwagerman mensen en bedrijven om schaamteloos en onverschrokken te leven en te ondernemen. Daarnaast is ze schrijver van de boeken Een Webshop is geen carrière, Leven als Jarmund en Kluitjesvolk. Haar vierde boek komt uit in 2021. Ze schrijf wekelijks columns voor de Telegraaf en BNR en maakt een wekelijkse podcast voor NPO Radio 2. Haar opinies doen regelmatig stof opwaaien. De video waarin ze uitlegt waarom je vakmensen nooit laagopgeleid mag noemen werd 20 miljoen keer (!) bekeken op internet.

Haar specialisaties zijn innovatie, media en ondernemen. Haar maatschappijkritische columns en publicaties verschijnen met enige regelmaat in kranten en tijdschriften. Het werk van Marianne Zwagerman draait om verandering. “Weten waar je naartoe wilt en zorgen dat je er komt” is de rode draad in haar workshops en lezingen. In haar dagelijkse leven helpt Zwagerman bedrijven om hun toekomst vorm te geven en hun weg naar die toekomst succesvol te bepalen. Het vertalen van dominante consumententrends naar vernieuwende businessmodellen en vernieuwende manieren om de consument te bereiken.

Ambitie is een ander belangrijk thema in het werk van Zwagerman. Als succesvolle carrièrevrouw – ze was de eerste vrouwelijke directeur van de Telegraaf Media Groep verantwoordelijk voor alle niet-print activiteiten in Nederland zoals meer dan 100 internetsites en de TV-activiteiten – wil zij vrouwen inspireren om meer van hun werkende leven te maken en de lat hoger te leggen. In haar boek ‘Een webshop is geen carrière, ontsnap uit het mutsenparadijs’ geeft ze vrouwen op humorvolle wijze praktische adviezen op weg naar een succesvol leven, met de mondhoeken omhoog.