Assen Bloeit hoe werkt dat?
Rudolf Setz
Assen Bloeit
Hoe regisseer je de kracht en creativiteit van mensen tevoorschijn? Assen Bloeit is kort geleden van start gegaan, geïnspireerd door de aanpak van ‘Asset based community development’ (ABCD). “Dat wat je nodig hebt om een wijk tot bloei te brengen is al in de wijk aanwezig”. Inmiddels zijn er 85 vrijwilligers actief in 14 teams en is Assen Bloeit kanshebber voor een Appeltje van Oranje, een prestigieuze prijs vanuit het Oranjefonds.
Aanpak is de sleutel
In die ontwikkeling speelt het gebouw de Open Hof in Assen Oost een rol. Van een groot gebouw met een jaren ’70 feel werd het een fris en gezellig ‘thuis’. Met faciliteiten om bijvoorbeeld te koken voor grotere groepen. Er is een buurtrestaurant Boca boca er zijn workshops, creatieve werkplaatsen en er is veel aandacht voor de (moes)tuin en voor biodiversiteit. De sleutel is de visie, het enthousiasme, de betrokkenheid van buurtbewoners en vooral: de aanpak, die begint met de passie, talenten en doelen van mensen in de wijk en stad.
Transities
De gemeente Assen, Vaart Welzijn Stichting Cosis en Mijn Buurt Assen en de Provincie Drenthe zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling van Assen Bloeit. Hoe werkt de aanpak? Wat is de waarde van Assen Bloeit en wat maakt dit veelbelovend? Welke betekenis heeft een organisatie als Assen Bloeit met het oog op verbinding in de wijken en transities die nodig zijn in zorg & welzijn?
Biografie
Rudolf Setz (1969) is een ‘pionier’ die aan de basis stond van diverse Nederlandse vrijwilligersinitiatieven zoals de Stichting Present waar in Nederland jaarlijks 50.000 vrijwilligers zich voor inzetten. Hij heeft vijf – inmiddels uitgevlogen – zoons en woont met zijn vrouw Akke in Assen Oost. Wat begon als een idee werd een buurtinitiatief dat groeit. Hij geeft leiding aan Assen Bloeit en werkt vanuit zijn bureau ‘ViSiETeZ’ interim voor diverse maatschappelijke organisaties en kerken.