Asser Ontwikkelfestival

in en om de Gouverneurstuin

4 Juni 2024 - 09.30 - 17.00 uur

(Netwerk)samenwerking

Terug naar programmaNaar BlokkenschemaMeld je aan

Zaal:

-

Verbonden Teams, Sterke Netwerken: Samenwerken in uitdagende omstandigheden

Anje-Marijcke van Boxtel

Wat een groep zeilers die in een uitdagende zeilrace de hele wereld bevaren te maken heeft met samenwerking binnen je eigen organisatie en tussen de organisaties die samenwerken aan een opgave in de stad? Op het eerste oog niets, maar Anje-Marijcke van Boxtel laat je in een bevlogen verhaal ervaren hoe je de learnings van deze oceaanzeilers kunt gebruiken in je eigen werkpraktijk.

Als leiderschaps- en teamcoach begeleidt Anje-Marijcke teams in The Ocean Race (voorheen de Volvo Ocean Race), een zinderende zeilwedstrijd die elke drie jaar wordt gehouden. Gedurende zes maanden varen de teams de wereld rond, punten verdienend per etappe. Zenuwslopend, niet alleen door het wedstrijdelement, maar ook omdat je als groep onder moeilijke omstandigheden maximaal moet presteren.

Hogedrukpan
‘Het is een hogedrukpan waarin de teamleden opereren’, vertelt Anje-Marijcke. ‘Veranderlijk weer, onverwachte uitdagingen en elke dag kan compleet anders uitpakken dan je had verwacht. Natuurlijk zitten we op onze werkplekken niet in een zeilboot. Maar we worden wel met soortgelijke uitdagingen geconfronteerd. Ook wij werken in een wereld waarin de omstandigheden sneller dan ooit veranderen. En ook van ons wordt verwacht dat we ons razendsnel aanpassen en verbeteren om optimale resultaten te bereiken. Daarom moeten we sterke, slimme teams bouwen waarin mensen elkaar wat gunnen en open communiceren. Dat geldt voor de zeilers onderling maar zeker ook voor de samenwerking met de teams aan de wal. Als zeilers kun je wel supersnel varen, maar als je de boot niet wordt gerepareerd, je zeilen niet vernieuwd of je aankomst niet geregeld, ben je nergens. En zo werkt het ook binnen en tussen onze teams.’

Startschot
Prachtig filmmateriaal en inspirerende verhalen, waarmee Anje-Marijcke je ook laat nadenken over jouw rol als leider én teamlid.’ Hoe haal je het optimale uit jezelf en elkaar? Hoe creëer je teamintelligentie? Hoe ga je om met fouten en teleurstellingen? En hoe is je (team)leiderschap besmettelijk voor de organisatie? ‘Dat zijn vragen die iedereen raken. Wat we echt kunnen leren van deze atleten? Leiderschap, persoonlijk leiderschap en samenwerking. Het punt aan de horizon zien en je ambities niet uit het oog verliezen. Steile leercurves creëren, elke dag weer, voor jezelf en met elkaar’.

Startschot voor je volgende etappe in het creëren van high performing teams en netwerksamenwerking.

Biografie

Anje-Marijcke van Boxtel – Organisatiepsycholoog, executive (team) coach in business and sports

Organisaties begeleiden het beste uit hun mensen te halen, mensen begeleiden om het beste uit zichzelf te halen, dat is kortweg wat Anje-Marijcke van Boxtel doet. ‘Wij werken allen in een veeleisende en veranderlijke werkpraktijk die ons uitdaagt constant te leren, ontwikkelen en veranderen. Er is heel wat stuurmanskunst gevraagd om dat op een wendbare, inspirerende en duurzame manier te doen. Dat stelt hoge eisen aan ieders leiderschap. En vraagt op alle niveaus een kompas om op te varen. Vanuit dat perspectief ligt de praktijk van bedrijven & organisaties en die van big boat ocean sailors verrassend dicht bij elkaar; ‘In a VUCA world it is all about learning and growing instead of ego and knowing’.
Anje-Marijcke werkt in alle hoeken van de wereld als thought leader, executive (team)coach en keynote speaker. Ze zet zich dagelijks in om leiders en teams te helpen hun positieve impact te vergroten. Haar speelveld vindt ze vooral in het bedrijfsleven, maar ze maakt ook graag uitstapjes naar de topsport. Anje-Marijcke is organisatiepsycholoog en gecertificeerd professional coach. In The (Volvo) Ocean Race begeleidt zij zeilteams, Team Brunel, en campagnes; haar 11th Hour Racing Team won in 2023 de race. Van haar hand zijn o.a. het boek Goud en het Spel van Goud.