Asser Ontwikkelfestival

in en om de Gouverneurstuin

4 Juni 2024 - 09.30 - 17.00 uur

(Netwerk)samenwerking

Terug naar programmaNaar BlokkenschemaMeld je aan

Zaal: City Life Church Creche

13:50 - 14:30

De organisatiefilosoof: anders kijken naar samenwerking

Ben Kuiken

We leven in complexe tijden. Dat betekent dat de problemen die we hebben niet opgelost kunnen worden met dezelfde manier van denken als waarmee ze ontstaan zijn. Daarom moeten we anders leren denken, bijvoorbeeld over de organisatie.

De huidige manier van denken over de organisatie nodigt uit tot wij-zij-denken en -doen: wij van organisatie x tegenover zij van organisatie y. Dat denken helpt niet om de complexe problemen in de maatschappij op te lossen.

Wat als we de organisatie eens zouden weg-denken? Als we het weer gaan hebben over de vraagstukken waar we ons voor gesteld zien?

Organisatiefilosoof Ben Kuiken neemt je in zijn lezing mee in zijn andere kijk op organisatie. Tijdens de inloop-sessie gaan we vervolgens met elkaar in gesprek.

Biografie

Dr. Ben Kuiken is organisatiefilosoof, ontregelaar en schrijver van meerdere boeken over filosofie en organisatie. In maart 2024 promoveerde hij op een filosofisch onderzoek naar ‘sensemaking’, oftewel betekenisgeving in organisaties.

Hoe geven wij betekenis aan de organisatie, en wat doet dit met ons en ons gedrag? In 2024 verscheen ook de publieksversie van dit onderzoek: Het Zinnigste boek dat je ooit zult lezen.