Asser Ontwikkelfestival

in en om de Gouverneurstuin

4 Juni 2024 - 09.30 - 17.00 uur

(Netwerk)samenwerking

Terug naar programmaNaar BlokkenschemaMeld je aan

Zaal: Pagode 3

12:20 - 13:00

Eetbare Natuur

Tim Horneman en Leah Groeneweg

Tijdens deze sessie maak je kennis met de wondere wereld van het wildplukken. Eetbare wilde planten groeien overal om ons heen. De kunst is om ze te leren (her)kennen en gebruiken. Dan wordt buiten zijn een verrassende nieuwe ervaring. Jouw tuin, het bos en het veld zullen nooit meer dezelfde zijn.
Wederkerigheid, verbinding en samenwerking zijn belangrijke factoren binnen de natuurlijke wereld.
Een gezonde bodem bevat een groot ondergronds netwerk vol bodemleven en schimmels.
Met een knipoog kijken wij naar wat wij mensen hiervan kunnen leren. Hoe kun je van de natuur leren en hoe kun je dit meenemen in de organisatiestructuur van jouw bedrijf?
Tim en Leah laten je zien en proeven hoe heerlijk de eetbare natuur om ons heen is. Samen maken we een kleine wildpluk lekkernij en genieten we van de biologische, vegetarische gerechtjes die Tim en Leah deels al hebben klaar gemaakt.

 

Biografie

Tim Horneman begon zijn carrière als natuurbelevingsgids in de jaren dat de Hunze weer in zijn oude loop mocht stromen en de bever weer terugkeerde in Drenthe.
Daarvoor was Tim altijd al te vinden langs en op het water. Vroeger met de kajak op de Waddenzee en de Groninger wateren, tegenwoordig als kanogids op de Hunze en de andere Drentse Wetlandgebieden. En of het nu vogels, vissen, zoogdieren of planten zijn, alles heeft zijn grote interesse en aandacht.

De kano is zijn favoriete vervoersmiddel. En als het varen gedaan is zit hij het liefst in goed gezelschap bij het kampvuur te genieten van heerlijk en eerlijk eten.

Toen Tim Leah leerde kennen ging de wereld van de eetbare wilde planten voor hem open en het koken op het kampvuur kreeg een extra dimensie. Tim deelt graag zijn enthousiasme en expertise tijdens de teamuitjes, jaaropleidingen eetbare wilde planten, struintochten en kanotochten die hij samen met Leah Groeneweg voor jou organiseert.

Toen Leah, jaren geleden, haar eigen moestuin kreeg trok ze zevenblad, vogelmuur en brandnetel er uit om plaats te maken voor de courgettes en boontjes. “Hé wacht eens even, dat is ook eetbaar”, dacht ze.

En ze was weer terug bij haar wortels. Als jong meisje nam haar moeder haar mee in de wereld van gezonde voeding, kruiden en lekker eten. Zo leerde ze brandnetels, madeliefjes en viooltjes eten. Haar vader ging met haar op struintocht door de weilanden en de wildplukster in de dop was geboren.

Haar liefde voor de natuur, eetbare wilde planten, gezond en lekker eten en koken komen bij elkaar in de activiteiten van In Het Wilde Weg. De altijd verrassende natuur, de verbindende kracht van het kampvuur, de gezelligheid en het heerlijke eten laten volgens Leah zien wat echt belangrijk is. Dit deelt ze graag tijdens de activiteiten van In Het Wilde Weg.